Morgenbladet.no: Mannen bak brannen

“...– Du har fått Fritt Ords Honnør blant annet på bakgrunn av at du publiserte Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten for ti år siden. Når du ser tilbake på hendelsene, har striden ført til en bedre samtale om ytringsfrihet, eller har den ført til at vi har gått i feil i retning?
– Det har vært en intens, følelsesladet debatt, men det har også vært en debatt, synes jeg, der alle har komme til orde. Det som har vært særlig gledelig, er at så mange muslimer har deltatt. Før karikaturene ble publisert, var det jo ikke særlig mange muslimer til stede i den offentlig debatten i Danmark. Under Muhammed-krisen publiserte Jyllands-Posten flere debattinnlegg fra muslimer enn noen gang. Det er jo det en offentlig debatt og et demokrati handler om. Jeg er stadig vekk en kontroversiell person for noen mennesker, men jeg tror også at det er mange flere som forstår min posisjon, og ikke avskriver den som rasistisk eller fremmedfiendtlig. Det hadde man vanskelig med å skille i starten. Så jeg mener man kan si, og det viser meningsmålinger, at det er en større del av den danske befolkning i dag som synes at det var korrekt å publisere tegningene...”
Læs mere

Aftenposten: Ytringsfriheten er alle andre friheters mor | Frank Rossavik i Fritt Ord

“...De to redaktørene
«Jeg er blitt mainstream», sa Flemming Rose da han tidligere i år fikk Publicistprisen, en høythengende utmerkelse fra en dansk organisasjon som likner litt på Fritt Ord.
afp000616490-OIVe3OdUKE
Rose mente å si at debatten i hjemlandet har flyttet seg så mye at hans syn på ytringsfriheten ikke lenger er særlig kontroversielt.
Vebjørn Selbekk er ikke blitt mainstream i Norge.
De to kan selvsagt ikke sammenlignes direkte. Rose er redaktør i en dagsavis for allmennmarkedet, litt til høyre i det politiske landskapet. Selbekk er redaktør i en kristenkonservativ nisjeavis...”
Læs mere

Fritt Ord: Flemming Rose og Vebjørn Selbekk hedret med Fritt Ords Honnør

“...Den debat, jeg blev involveret i for ti år siden, handler for mig ikke, om det var rigtigt eller forkert at offentliggøre Muhammed-tegningerne. Det kan mennesker afhængigt af deres historie, overbevisning og erfaring have forskellige holdninger til.
Nej, for mig handler den debat om to begreber, som udgør den uomgængelige forudsætning for et demokrati og især et multikulturelt demokrati, hvor borgerne bekender sig til forskellige kulturelle, religiøse og etniske fællesskaber. De to begreber er så vidt jeg kan se også en del af forudsætningen for at sikre en varig og bæredygtig fred i et samfund. Jeg tænker naturligvis på tolerance og frihed.
Jeg tror, at vi alle har en iboende trang til at være frie. Evnen til at være tolerant, dvs. det ikke at gribe til vold eller forbyde det, vi hader og afskyr, er ikke medfødt. Hverken for os som individer eller samfund. Det er på mange måder imod vores natur at praktisere tolerance. Det er noget, vi skal lære...”
Læs mere

JP: Hele debatten med Wilders - online nu

Flemming Rose debatterede ytringsfrihed med den hollandske islamkritiker på Folkemødet.
Se video

Politiken: Flemming Rose har gjort den traumatiske historie til en fælles erkendelsesproces

“...Rose rejst verden rundt, diskuteret, udfoldet sine argumenter og lyttet til dem, der mener noget andet.
Han har skrevet en bog, hvor han undersøger sine egne synspunkter, udforsker ytringsfrihedens historie og lærer at erkende sin modparts synspunkt som legitimt.
Han har præsteret den sjældne intellektuelle kunst at fastholde sin grundholdning og samtidig nuancere sine synspunkter.
Hvis nogen har formået at gøre den traumatiske historie til en fælles erkendelsesproces, er det Flemming Rose.
Det er derfor både vigtigt og rigtigt, at netop han i år modtager Publicistprisen.”
Læs mere

JP: Flemming Roses takketale ved tildelingen af Publicistprisen 2015

“...Jeg tror, at vi alle har en iboende trang til at være frie, selv om vi i nogle situationer kan være parate til at give køb på friheden. Evnen til at være  tolerante er derimod ikke noget, vi er født med. Det strider på mange måder imod vores natur. Tolerance er noget, der skal læres, for det byder os imod at skulle leve med det, vi forkaster og  ikke bryder os om. I den forstand ligger der en vigtig publicistisk opgave i at udfordre sine læseres tolerance og på den måde bekæmpe tidens  mange ekkokamre. For mig er frihed og tolerance  ikke desto mindre to sider af samme sag. Frihed giver kun mening, hvis der i et samfund er en vidtgående tolerance  ovre for meninger, man ikke bryder sig om. Tolerance bliver på den anden side et meningsløst og tomt  begreb, hvis den ikke bliver praktiseret med vide rammer for at give sin mening til  kende og ytre sig på en måde, som andre finder frastødende og forkasteligt.”
Læs mere