Die Welt: "Es gibt eine Selbstzensur gegenüber dem Islam"

“...Die Welt: Über die Mohammed-Karikaturen, die Sie vor genau zehn Jahren in der Zeitung "Jyllands-Posten" abgedruckt haben?
Rose: Unter anderem. Vor allem aber über Zensur, Selbstzensur und den Umgang mit der Freiheit. Es heißt: "Hymne an die Freiheit".
Die Welt: Sie meinen Meinungsfreiheit.
Rose: Ja, ich werde öfter beschuldigt, ein "Fundamentalist der Meinungsfreiheit" zu sein. Ich nehme es als ein Kompliment. Wenn es um Demokratie oder den Kampf gegen Rassismus geht, kann man nicht fundamentalistisch genug sein, nur in Verbindung mit Meinungsfreiheit ist "Fundamentalist" kein Schimpfwort...”
Læs mere

"Hymne til Friheden" er udkommet

I 10-året for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne gør Flemming Rose status over den debat, som han verden over har haft en central rolle i. Denne lille bog er en engageret hyldest til frihedsrettighederne.
 
For 10 år siden inviterede Flemming Rose danske bladtegnere til at tegne muslimernes profet Muhammed. 12 tegninger blev bragt i Jyllands-Posten. Det satte gang i en debat og nogle begivenheder, som efter terrorangreb i begyndelsen af 2015 på Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris og på et debatmøde og synagogen i København har fået fornyet aktualitet.
Læs mereFlemming Rose

BT: Flemming Rose i ny bog: Politiken-chef bortcensurerede bombe

“...Det fortæller Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose i en ny bog, ’Hymne til friheden, som skal markere ti-året for Muhammed-tegningerne i næste uge.
»Tegningen var på forsiden af Politikens kultursektion for fem år siden. Roald Als var ovre på mit kontor og tog et billede af mig, og næste dag var tegningen i avisen, og det var fint nok,« siger Flemming Rose, der var manden, som fandt på tegningerne...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: Flemming Rose leverer igen et vigtigt forsvar for friheden

“...”Hymne til friheden” gentager en række af de vigtigste pointer fra ”Tavshedens tyranni”, men bringer også emnet videre og prøver at se fremad. Det store spørgsmål, som Flemming Rose analyserer og debatterer, er, hvad der sker med ytringsfriheden, når især europæiske lande bliver mere etnisk, kulturelt og religiøst mangfoldige. Eller sagt mere ligefremt: Hvorfor bøjer de europæiske samfund sig for, at en betydelig del af den voksende muslimske befolkning ikke ønsker kritik af islam og slet ikke satire eller latterliggørelse?
I mange europæiske lande reagerer politikere med at begrænse ytringsfriheden for at sikre den sociale fred. Større kulturel mangfoldighed følges alt for mange steder af mindre mangfoldighed af ytringer, og Flemming Roses sympatiske grundsynspunkt er, at et multikulturelt samfund ikke har brug for mindre, men for mere ytringsfrihed, hvis der skal være plads til alle borgere...”
Læs mere

Berlingske: På tiårsdagen for Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten gør Flemming Rose sin stilling klar: Det gælder forsvaret for Vestens værdier

“...Få kan med solidere personlige erfaringer end Flemming Rose skrive, som han gør i den bog, han nu udsender på tiårsdagen for Muhammed-tegningerne: »Det har slået mig, hvor uproblematisk det er for mange mennesker at give afkald på deres frihed. Jeg håber, at mine børnebørn kommer til at vokse op og leve i et frit samfund, hvor den enkelte kan sige, hvad han eller hun tænker, men i lyset af, hvad jeg har været vidne til i de seneste år, er jeg ikke så sikker«.
Som man måske husker fra den langvarige debat om ytringsfriheden, der fulgte, efter at danske muslimers manipulationer og mellemøstliges politiske brug af Muhammed-tegningerne havde stukket en verden i brand, delte den hjemlige verden sig omkring det store MEN.
På den ene side hævdede nogle, at ytringsfriheden under hensyn til injurielovgivning med videre principielt var uindskrænket.
På den anden side sagde andre: Jo, MEN man behøver ikke bruge den, hvis den krænker nogen og skaber ufred.
I »Hymne til friheden« er denne diskussion central, og Flemming Rose argumenterer på et både empirisk, filosofisk og politisk grundlag for, at hvis man giver afkald på ytringsfriheden som individuel rettighed og mener, at den kan begrænses af hensyn til demokratiet, religiøse følelser, nationens overlevelse, fællesskabet eller andet, er der i princippet ingen grænser for, hvor det stopper.
Og, tilføjer han: »Især ikke i et multikulturelt samfund«.
Læs mere

"Information": Boghandleren fra Brønshøj skulle ikke have været dømt..

»Det største problem er, at både politikere og samfundsdebattører har en masse forbehold over for ytringsfriheden, i takt med at vores samfund bliver mere multikulturelle. Mange mener, at den rigtige måde at håndtere mangfoldighed er ved mindre mangfoldighed, når det gælder ytringer. Så jo mere mangfoldigt samfundet bliver, desto flere begrænsninger på ytringerne skal vi have for at opretholde den sociale fred. Det er for mig den centrale vildfarelse. Hvis man hilser et multietnisk og multireligiøst samfund velkomment, så skal man også acceptere, at det selvfølgelig også vil indebære en større mangfoldighed af ytringer. Og når forskellige værdier, trosretninger, holdninger og levemåder mødes i det offentlige rum vil det også engang imellem føre til konfrontationer.«
Læs mere

Politiken: »Vi bekender os alle sammen til den og hylder den. Alligevel synes jeg, at ytringsfriheden er i bad standing«

“...Se dig omkring på denne avisside. Ser du en tegning af profeten Muhammed? Nej, vel?
Det er måske naturligt nok, at vi bringer et portræt af Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose, eftersom dette er et interview om hans bog ’Hymne til friheden’ udgivet i anledning af næste onsdags tiår for de tegninger af profeten, han lod trykke i avisen. Men i mere fredelige tider var det måske blevet ledsaget af en af de famøse tegninger.
Og ved jubilæet bliver dilemmaet endnu tydeligere, når samtlige danske medier automatisk kommer til at besvare spørgsmålet: Trykker I tegningerne, når det er relevant?
Ser mere frem end tilbage
Selv har Flemming Rose ingen mening om, hvorvidt man bør trykke Muhammedtegningerne igen...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: "Flemming Rose: Det giver mit liv mening at stå på mål for friheden"

I næste uge er det 10 år siden, at Flemming Rose som kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggjorde Muhammed-tegningerne. Den beslutning har haft store konsekvenser, ikke mindst for ham selv. Men nu forsvarer han igen retten til at ytre sig i bogen ”Hymne til friheden”
“...”I mange år troede jeg, at det ville gå over med tiden. At folk ude i verden ville glemme mig. Men efter terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo i februar og de efterfølgende terrormord i København forstod jeg, at det aldrig ville slutte. Og at jeg skal leve med et sikkerhedsproblem resten af livet,” siger Flemming Rose, der trist kunne konstatere, at hans navn var blandt de 11 dødsdømte, da en terrorgruppe med tilknytning til både al-Qaeda og Islamisk Stat lagde en hyldestvideo ud på YouTube efter drabene i Paris og opfordrede ”sande muslimer” til at fortsætte jagten på ”islams fjender”...”
Læs mere