Flemming Rose Receives the 2016 Milton Friedman Prize for Advancing Liberty - YouTube

“Flemming Rose, Danish journalist and author of The Tyranny of Silence, is the recipient of the 2016 Milton Friedman Prize for Advancing Liberty. In 2005, Rose, then an editor at the Danish newspaper Jyllands-Posten, sparked worldwide controversy when he commissioned and published 12 cartoons meant to depict the prophet Muhammad. The illustrations, intended to draw attention to the issue of self-censorship and the threat that intimidation poses to free speech, provoked deadly chaos in the Islamic world and put Rose in the center of a global debate about the limits to free speech in the 21st century.

The Milton Friedman Prize for Advancing Liberty, named in honor of perhaps the greatest champion of liberty in the 20th century, is presented every other year to an individual who has made a significant contribution to advance human freedom.”
Learn more
Watch the videoMilton Friedman Prize 2016

Kristeligt Dagblad: 'Ingen ytringsfrihed uden ytringsetik!'

“I disse uger, hvor vi passerer 10-året for kulminationen af Muhammed-krisen med blodige uroligheder i dele af den muslimske verden, har jeg læst Flemming Roses bog ”Hymne til friheden” (Jyllands-Postens Forlag, 2015). Rose var en hovedperson i krisen, fordi han dengang var kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten.
Med nogen forbløffelse må jeg konstatere, at jeg ikke kan finde en sætning at være uenig med Rose om. I hvert fald ikke så længe det handler om den principielle forståelse af ytringsfrihed…”
Læs mere

Journalisten.dk: ' Et spørgsmål om tillid'

“Han havde egentlig lovet sig selv at lade være. Han havde sagt, hvad han havde at sige om den sag, i alverdens medier og i sin bog ’Tavshedens tyranni’ fra 2010, og han ville gerne videre med sit liv. Men så kom angrebet på Charlie Hebdo i Paris. Og på Krudttønden i København. Og så valgte Flemming Rose at træde ind i debatten om ytringsfriheden igen med bogen ’Hymne til friheden’, hvor han blandt andet spørger, hvor langt tolerancen skal række over for de intolerante, hvor grænsen for ytringsfriheden går i et multikulturelt og multireligiøst demokratisk samfund, og hvad man bør bruge sin ytringsfrihed til. ..”
Læs mere

Religionslærernes faglige blad: 'Bogen er anbefalet læsning for religionslærere'

10-års-jubilæet for offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammedtegninger har ikke medført den strøm af bøger man kunne have forventet. Jeg havde forestillet mig at en stribe samtidshistorikere, religionsforskere, politologer, idehistorikere og mediefolk ville benytte mærkedagen til at fremlægge resultaterne af den forskning de har udført i hvordan denne mediebegivenhed førte til Danmarks største udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig. Men berøringsangsten er åbenbart for stor. Eller måske er det simpelt hen den konkrete angst for repressalier i en situation hvor ordensmagten ikke længere er i stand til at sikre ytringsfriheden for mennesker som bryder visse religiøse tabuer.
Flemming Rose er en undtagelse…”
Læs mere

Die Welt: "Es gibt eine Selbstzensur gegenüber dem Islam"

“...Die Welt: Über die Mohammed-Karikaturen, die Sie vor genau zehn Jahren in der Zeitung "Jyllands-Posten" abgedruckt haben?
Rose: Unter anderem. Vor allem aber über Zensur, Selbstzensur und den Umgang mit der Freiheit. Es heißt: "Hymne an die Freiheit".
Die Welt: Sie meinen Meinungsfreiheit.
Rose: Ja, ich werde öfter beschuldigt, ein "Fundamentalist der Meinungsfreiheit" zu sein. Ich nehme es als ein Kompliment. Wenn es um Demokratie oder den Kampf gegen Rassismus geht, kann man nicht fundamentalistisch genug sein, nur in Verbindung mit Meinungsfreiheit ist "Fundamentalist" kein Schimpfwort...”
Læs mere

Kongressen.com: “Ytringsfriheden er under pres på amerikanske universiteter”

“...Fem år efter Flemming Roses beslutning om at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten udkom bogen ‘Tavshedens Tyranni’. En bog, hvor Rose dels skildrede forløbet i tiden både op til og ikke mindst efter offentliggørelsen af tegningerne, og dels kiggede på ytringsfriheden i en større historisk sammenhæng.
Egentlig var det meningen, at Rose med bogen ville lukke ned for det kapitel i sit liv, men de kommende års begivenheder ville det anderledes. Ikke mindst terrorangrebene i Paris og København i begyndelsen af 2015 gjorde, at Rose igen strøg en tur i blækhuset, for nok engang at tage temperaturen på ytringsfriheden. Men ikke på samme måde som i den både velskrevne og tankevækkende ‘Tavshedens Tyranni’, men i lige så høj grad ud fra en global frihedsdagsorden. Resultatet af arbejdet er blevet til bogen ‘Hymne Til Friheden’. En noget kortere sag end ‘Tavshedens Tyranni’, men mindst lige så relevant og aktuel. For ytringsfriheden og frihedsrettighederne generelt er under pres i disse år. Selv i et land som USA, hvor ‘The First Amendment’ i den amerikanske forfatning eller sikrer borgerne en ytringsfrihed, der rækker endnu længere end den eksempelvis gør i Europa...”
Læs mere

Stavanger Aftenbladet: Ordet er aldri helt fritt, heldigvis

“...10 år i skyggen av de absurd sterke reaksjonene på Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer har gitt argumentene til Rose større dybde og kraft. Desto viktigere er det å utfordre noen av dem. Ikke minst fordi hans nye bok, «Hymne til friheden», ender i en dystopisk advarsel om at demokratiene ofrer friheten for å sikre den sosiale freden, mens han selv helst vil leve i en hobbesiansk naturtilstand hvor vi slår hverandre i hodet med stadig kraftigere ord.
Nåja, det siste var vel en karikatur. Men ingen forvarer karikaturer sterkere enn Flemming Rose, som utgir denne boken til det triste tiårsminnet for bråket som oppsto da han ville integrere muslimene i den danske karikaturtradisjon. Mens han skrev, kom først massakren i redaksjonen i Charlie Hebdo og så angrepet mot Krudttønden og synagogen i København. Temaet var blitt dramatisk aktuelt...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: Flemming Rose leverer igen et vigtigt forsvar for friheden

“...”Hymne til friheden” gentager en række af de vigtigste pointer fra ”Tavshedens tyranni”, men bringer også emnet videre og prøver at se fremad. Det store spørgsmål, som Flemming Rose analyserer og debatterer, er, hvad der sker med ytringsfriheden, når især europæiske lande bliver mere etnisk, kulturelt og religiøst mangfoldige. Eller sagt mere ligefremt: Hvorfor bøjer de europæiske samfund sig for, at en betydelig del af den voksende muslimske befolkning ikke ønsker kritik af islam og slet ikke satire eller latterliggørelse?
I mange europæiske lande reagerer politikere med at begrænse ytringsfriheden for at sikre den sociale fred. Større kulturel mangfoldighed følges alt for mange steder af mindre mangfoldighed af ytringer, og Flemming Roses sympatiske grundsynspunkt er, at et multikulturelt samfund ikke har brug for mindre, men for mere ytringsfrihed, hvis der skal være plads til alle borgere...”
Læs mere