Kongressen.com: “Ytringsfriheden er under pres på amerikanske universiteter”

“...Fem år efter Flemming Roses beslutning om at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten udkom bogen ‘Tavshedens Tyranni’. En bog, hvor Rose dels skildrede forløbet i tiden både op til og ikke mindst efter offentliggørelsen af tegningerne, og dels kiggede på ytringsfriheden i en større historisk sammenhæng.
Egentlig var det meningen, at Rose med bogen ville lukke ned for det kapitel i sit liv, men de kommende års begivenheder ville det anderledes. Ikke mindst terrorangrebene i Paris og København i begyndelsen af 2015 gjorde, at Rose igen strøg en tur i blækhuset, for nok engang at tage temperaturen på ytringsfriheden. Men ikke på samme måde som i den både velskrevne og tankevækkende ‘Tavshedens Tyranni’, men i lige så høj grad ud fra en global frihedsdagsorden. Resultatet af arbejdet er blevet til bogen ‘Hymne Til Friheden’. En noget kortere sag end ‘Tavshedens Tyranni’, men mindst lige så relevant og aktuel. For ytringsfriheden og frihedsrettighederne generelt er under pres i disse år. Selv i et land som USA, hvor ‘The First Amendment’ i den amerikanske forfatning eller sikrer borgerne en ytringsfrihed, der rækker endnu længere end den eksempelvis gør i Europa...”
Læs mere

Die Welt: "Es gibt eine Selbstzensur gegenüber dem Islam"

“...Die Welt: Über die Mohammed-Karikaturen, die Sie vor genau zehn Jahren in der Zeitung "Jyllands-Posten" abgedruckt haben?
Rose: Unter anderem. Vor allem aber über Zensur, Selbstzensur und den Umgang mit der Freiheit. Es heißt: "Hymne an die Freiheit".
Die Welt: Sie meinen Meinungsfreiheit.
Rose: Ja, ich werde öfter beschuldigt, ein "Fundamentalist der Meinungsfreiheit" zu sein. Ich nehme es als ein Kompliment. Wenn es um Demokratie oder den Kampf gegen Rassismus geht, kann man nicht fundamentalistisch genug sein, nur in Verbindung mit Meinungsfreiheit ist "Fundamentalist" kein Schimpfwort...”
Læs mere

BT: Flemming Rose i ny bog: Politiken-chef bortcensurerede bombe

“...Det fortæller Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose i en ny bog, ’Hymne til friheden, som skal markere ti-året for Muhammed-tegningerne i næste uge.
»Tegningen var på forsiden af Politikens kultursektion for fem år siden. Roald Als var ovre på mit kontor og tog et billede af mig, og næste dag var tegningen i avisen, og det var fint nok,« siger Flemming Rose, der var manden, som fandt på tegningerne...”
Læs mere

"Information": Boghandleren fra Brønshøj skulle ikke have været dømt..

»Det største problem er, at både politikere og samfundsdebattører har en masse forbehold over for ytringsfriheden, i takt med at vores samfund bliver mere multikulturelle. Mange mener, at den rigtige måde at håndtere mangfoldighed er ved mindre mangfoldighed, når det gælder ytringer. Så jo mere mangfoldigt samfundet bliver, desto flere begrænsninger på ytringerne skal vi have for at opretholde den sociale fred. Det er for mig den centrale vildfarelse. Hvis man hilser et multietnisk og multireligiøst samfund velkomment, så skal man også acceptere, at det selvfølgelig også vil indebære en større mangfoldighed af ytringer. Og når forskellige værdier, trosretninger, holdninger og levemåder mødes i det offentlige rum vil det også engang imellem føre til konfrontationer.«
Læs mere

Politiken: »Vi bekender os alle sammen til den og hylder den. Alligevel synes jeg, at ytringsfriheden er i bad standing«

“...Se dig omkring på denne avisside. Ser du en tegning af profeten Muhammed? Nej, vel?
Det er måske naturligt nok, at vi bringer et portræt af Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose, eftersom dette er et interview om hans bog ’Hymne til friheden’ udgivet i anledning af næste onsdags tiår for de tegninger af profeten, han lod trykke i avisen. Men i mere fredelige tider var det måske blevet ledsaget af en af de famøse tegninger.
Og ved jubilæet bliver dilemmaet endnu tydeligere, når samtlige danske medier automatisk kommer til at besvare spørgsmålet: Trykker I tegningerne, når det er relevant?
Ser mere frem end tilbage
Selv har Flemming Rose ingen mening om, hvorvidt man bør trykke Muhammedtegningerne igen...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: "Flemming Rose: Det giver mit liv mening at stå på mål for friheden"

I næste uge er det 10 år siden, at Flemming Rose som kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggjorde Muhammed-tegningerne. Den beslutning har haft store konsekvenser, ikke mindst for ham selv. Men nu forsvarer han igen retten til at ytre sig i bogen ”Hymne til friheden”
“...”I mange år troede jeg, at det ville gå over med tiden. At folk ude i verden ville glemme mig. Men efter terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo i februar og de efterfølgende terrormord i København forstod jeg, at det aldrig ville slutte. Og at jeg skal leve med et sikkerhedsproblem resten af livet,” siger Flemming Rose, der trist kunne konstatere, at hans navn var blandt de 11 dødsdømte, da en terrorgruppe med tilknytning til både al-Qaeda og Islamisk Stat lagde en hyldestvideo ud på YouTube efter drabene i Paris og opfordrede ”sande muslimer” til at fortsætte jagten på ”islams fjender”...”
Læs mere