Anmeldelser

NRK.NO: Egger til debatt

“…10 år med strid
Flemming Roses nye bok «Hymne til friheten» ble skrevet til 10-års markeringen av det som senere er blitt kalt karikaturstriden. Boken gjør opp status, og er på flere måter en videreføring av den viktige «Taushetens tyranni», på norsk for fem år siden.
Viktigere er alt som dessverre har skjedd siden karikaturstriden. «Hymne til friheten» tar opp i seg angrepene i Paris og København, de på Charlie Hebdo og Krudttønnen…”
Læs mere

Journalisten.dk: ' Et spørgsmål om tillid'

“Han havde egentlig lovet sig selv at lade være. Han havde sagt, hvad han havde at sige om den sag, i alverdens medier og i sin bog ’Tavshedens tyranni’ fra 2010, og han ville gerne videre med sit liv. Men så kom angrebet på Charlie Hebdo i Paris. Og på Krudttønden i København. Og så valgte Flemming Rose at træde ind i debatten om ytringsfriheden igen med bogen ’Hymne til friheden’, hvor han blandt andet spørger, hvor langt tolerancen skal række over for de intolerante, hvor grænsen for ytringsfriheden går i et multikulturelt og multireligiøst demokratisk samfund, og hvad man bør bruge sin ytringsfrihed til. ..”
Læs mere

Religionslærernes faglige blad: 'Bogen er anbefalet læsning for religionslærere'

10-års-jubilæet for offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammedtegninger har ikke medført den strøm af bøger man kunne have forventet. Jeg havde forestillet mig at en stribe samtidshistorikere, religionsforskere, politologer, idehistorikere og mediefolk ville benytte mærkedagen til at fremlægge resultaterne af den forskning de har udført i hvordan denne mediebegivenhed førte til Danmarks største udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig. Men berøringsangsten er åbenbart for stor. Eller måske er det simpelt hen den konkrete angst for repressalier i en situation hvor ordensmagten ikke længere er i stand til at sikre ytringsfriheden for mennesker som bryder visse religiøse tabuer.
Flemming Rose er en undtagelse…”
Læs mere

Stavanger Aftenbladet: Ordet er aldri helt fritt, heldigvis

“...10 år i skyggen av de absurd sterke reaksjonene på Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer har gitt argumentene til Rose større dybde og kraft. Desto viktigere er det å utfordre noen av dem. Ikke minst fordi hans nye bok, «Hymne til friheden», ender i en dystopisk advarsel om at demokratiene ofrer friheten for å sikre den sosiale freden, mens han selv helst vil leve i en hobbesiansk naturtilstand hvor vi slår hverandre i hodet med stadig kraftigere ord.
Nåja, det siste var vel en karikatur. Men ingen forvarer karikaturer sterkere enn Flemming Rose, som utgir denne boken til det triste tiårsminnet for bråket som oppsto da han ville integrere muslimene i den danske karikaturtradisjon. Mens han skrev, kom først massakren i redaksjonen i Charlie Hebdo og så angrepet mot Krudttønden og synagogen i København. Temaet var blitt dramatisk aktuelt...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: Flemming Rose leverer igen et vigtigt forsvar for friheden

“...”Hymne til friheden” gentager en række af de vigtigste pointer fra ”Tavshedens tyranni”, men bringer også emnet videre og prøver at se fremad. Det store spørgsmål, som Flemming Rose analyserer og debatterer, er, hvad der sker med ytringsfriheden, når især europæiske lande bliver mere etnisk, kulturelt og religiøst mangfoldige. Eller sagt mere ligefremt: Hvorfor bøjer de europæiske samfund sig for, at en betydelig del af den voksende muslimske befolkning ikke ønsker kritik af islam og slet ikke satire eller latterliggørelse?
I mange europæiske lande reagerer politikere med at begrænse ytringsfriheden for at sikre den sociale fred. Større kulturel mangfoldighed følges alt for mange steder af mindre mangfoldighed af ytringer, og Flemming Roses sympatiske grundsynspunkt er, at et multikulturelt samfund ikke har brug for mindre, men for mere ytringsfrihed, hvis der skal være plads til alle borgere...”
Læs mere

Berlingske: På tiårsdagen for Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten gør Flemming Rose sin stilling klar: Det gælder forsvaret for Vestens værdier

“...Få kan med solidere personlige erfaringer end Flemming Rose skrive, som han gør i den bog, han nu udsender på tiårsdagen for Muhammed-tegningerne: »Det har slået mig, hvor uproblematisk det er for mange mennesker at give afkald på deres frihed. Jeg håber, at mine børnebørn kommer til at vokse op og leve i et frit samfund, hvor den enkelte kan sige, hvad han eller hun tænker, men i lyset af, hvad jeg har været vidne til i de seneste år, er jeg ikke så sikker«.
Som man måske husker fra den langvarige debat om ytringsfriheden, der fulgte, efter at danske muslimers manipulationer og mellemøstliges politiske brug af Muhammed-tegningerne havde stukket en verden i brand, delte den hjemlige verden sig omkring det store MEN.
På den ene side hævdede nogle, at ytringsfriheden under hensyn til injurielovgivning med videre principielt var uindskrænket.
På den anden side sagde andre: Jo, MEN man behøver ikke bruge den, hvis den krænker nogen og skaber ufred.
I »Hymne til friheden« er denne diskussion central, og Flemming Rose argumenterer på et både empirisk, filosofisk og politisk grundlag for, at hvis man giver afkald på ytringsfriheden som individuel rettighed og mener, at den kan begrænses af hensyn til demokratiet, religiøse følelser, nationens overlevelse, fællesskabet eller andet, er der i princippet ingen grænser for, hvor det stopper.
Og, tilføjer han: »Især ikke i et multikulturelt samfund«.
Læs mere