Hymne til Friheden

NRK.NO: Egger til debatt

“…10 år med strid
Flemming Roses nye bok «Hymne til friheten» ble skrevet til 10-års markeringen av det som senere er blitt kalt karikaturstriden. Boken gjør opp status, og er på flere måter en videreføring av den viktige «Taushetens tyranni», på norsk for fem år siden.
Viktigere er alt som dessverre har skjedd siden karikaturstriden. «Hymne til friheten» tar opp i seg angrepene i Paris og København, de på Charlie Hebdo og Krudttønnen…”
Læs mere

Kristeligt Dagblad: 'Ingen ytringsfrihed uden ytringsetik!'

“I disse uger, hvor vi passerer 10-året for kulminationen af Muhammed-krisen med blodige uroligheder i dele af den muslimske verden, har jeg læst Flemming Roses bog ”Hymne til friheden” (Jyllands-Postens Forlag, 2015). Rose var en hovedperson i krisen, fordi han dengang var kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten.
Med nogen forbløffelse må jeg konstatere, at jeg ikke kan finde en sætning at være uenig med Rose om. I hvert fald ikke så længe det handler om den principielle forståelse af ytringsfrihed…”
Læs mere

Journalisten.dk: ' Et spørgsmål om tillid'

“Han havde egentlig lovet sig selv at lade være. Han havde sagt, hvad han havde at sige om den sag, i alverdens medier og i sin bog ’Tavshedens tyranni’ fra 2010, og han ville gerne videre med sit liv. Men så kom angrebet på Charlie Hebdo i Paris. Og på Krudttønden i København. Og så valgte Flemming Rose at træde ind i debatten om ytringsfriheden igen med bogen ’Hymne til friheden’, hvor han blandt andet spørger, hvor langt tolerancen skal række over for de intolerante, hvor grænsen for ytringsfriheden går i et multikulturelt og multireligiøst demokratisk samfund, og hvad man bør bruge sin ytringsfrihed til. ..”
Læs mere

Religionslærernes faglige blad: 'Bogen er anbefalet læsning for religionslærere'

10-års-jubilæet for offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammedtegninger har ikke medført den strøm af bøger man kunne have forventet. Jeg havde forestillet mig at en stribe samtidshistorikere, religionsforskere, politologer, idehistorikere og mediefolk ville benytte mærkedagen til at fremlægge resultaterne af den forskning de har udført i hvordan denne mediebegivenhed førte til Danmarks største udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig. Men berøringsangsten er åbenbart for stor. Eller måske er det simpelt hen den konkrete angst for repressalier i en situation hvor ordensmagten ikke længere er i stand til at sikre ytringsfriheden for mennesker som bryder visse religiøse tabuer.
Flemming Rose er en undtagelse…”
Læs mere

Die Welt: "Es gibt eine Selbstzensur gegenüber dem Islam"

“...Die Welt: Über die Mohammed-Karikaturen, die Sie vor genau zehn Jahren in der Zeitung "Jyllands-Posten" abgedruckt haben?
Rose: Unter anderem. Vor allem aber über Zensur, Selbstzensur und den Umgang mit der Freiheit. Es heißt: "Hymne an die Freiheit".
Die Welt: Sie meinen Meinungsfreiheit.
Rose: Ja, ich werde öfter beschuldigt, ein "Fundamentalist der Meinungsfreiheit" zu sein. Ich nehme es als ein Kompliment. Wenn es um Demokratie oder den Kampf gegen Rassismus geht, kann man nicht fundamentalistisch genug sein, nur in Verbindung mit Meinungsfreiheit ist "Fundamentalist" kein Schimpfwort...”
Læs mere

Kongressen.com: “Ytringsfriheden er under pres på amerikanske universiteter”

“...Fem år efter Flemming Roses beslutning om at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten udkom bogen ‘Tavshedens Tyranni’. En bog, hvor Rose dels skildrede forløbet i tiden både op til og ikke mindst efter offentliggørelsen af tegningerne, og dels kiggede på ytringsfriheden i en større historisk sammenhæng.
Egentlig var det meningen, at Rose med bogen ville lukke ned for det kapitel i sit liv, men de kommende års begivenheder ville det anderledes. Ikke mindst terrorangrebene i Paris og København i begyndelsen af 2015 gjorde, at Rose igen strøg en tur i blækhuset, for nok engang at tage temperaturen på ytringsfriheden. Men ikke på samme måde som i den både velskrevne og tankevækkende ‘Tavshedens Tyranni’, men i lige så høj grad ud fra en global frihedsdagsorden. Resultatet af arbejdet er blevet til bogen ‘Hymne Til Friheden’. En noget kortere sag end ‘Tavshedens Tyranni’, men mindst lige så relevant og aktuel. For ytringsfriheden og frihedsrettighederne generelt er under pres i disse år. Selv i et land som USA, hvor ‘The First Amendment’ i den amerikanske forfatning eller sikrer borgerne en ytringsfrihed, der rækker endnu længere end den eksempelvis gør i Europa...”
Læs mere

Stavanger Aftenbladet: Ordet er aldri helt fritt, heldigvis

“...10 år i skyggen av de absurd sterke reaksjonene på Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer har gitt argumentene til Rose større dybde og kraft. Desto viktigere er det å utfordre noen av dem. Ikke minst fordi hans nye bok, «Hymne til friheden», ender i en dystopisk advarsel om at demokratiene ofrer friheten for å sikre den sosiale freden, mens han selv helst vil leve i en hobbesiansk naturtilstand hvor vi slår hverandre i hodet med stadig kraftigere ord.
Nåja, det siste var vel en karikatur. Men ingen forvarer karikaturer sterkere enn Flemming Rose, som utgir denne boken til det triste tiårsminnet for bråket som oppsto da han ville integrere muslimene i den danske karikaturtradisjon. Mens han skrev, kom først massakren i redaksjonen i Charlie Hebdo og så angrepet mot Krudttønden og synagogen i København. Temaet var blitt dramatisk aktuelt...”
Læs mere

BT: Flemming Rose i ny bog: Politiken-chef bortcensurerede bombe

“...Det fortæller Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose i en ny bog, ’Hymne til friheden, som skal markere ti-året for Muhammed-tegningerne i næste uge.
»Tegningen var på forsiden af Politikens kultursektion for fem år siden. Roald Als var ovre på mit kontor og tog et billede af mig, og næste dag var tegningen i avisen, og det var fint nok,« siger Flemming Rose, der var manden, som fandt på tegningerne...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: Flemming Rose leverer igen et vigtigt forsvar for friheden

“...”Hymne til friheden” gentager en række af de vigtigste pointer fra ”Tavshedens tyranni”, men bringer også emnet videre og prøver at se fremad. Det store spørgsmål, som Flemming Rose analyserer og debatterer, er, hvad der sker med ytringsfriheden, når især europæiske lande bliver mere etnisk, kulturelt og religiøst mangfoldige. Eller sagt mere ligefremt: Hvorfor bøjer de europæiske samfund sig for, at en betydelig del af den voksende muslimske befolkning ikke ønsker kritik af islam og slet ikke satire eller latterliggørelse?
I mange europæiske lande reagerer politikere med at begrænse ytringsfriheden for at sikre den sociale fred. Større kulturel mangfoldighed følges alt for mange steder af mindre mangfoldighed af ytringer, og Flemming Roses sympatiske grundsynspunkt er, at et multikulturelt samfund ikke har brug for mindre, men for mere ytringsfrihed, hvis der skal være plads til alle borgere...”
Læs mere

Kristelig Dagblad: "Flemming Rose: Det giver mit liv mening at stå på mål for friheden"

I næste uge er det 10 år siden, at Flemming Rose som kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggjorde Muhammed-tegningerne. Den beslutning har haft store konsekvenser, ikke mindst for ham selv. Men nu forsvarer han igen retten til at ytre sig i bogen ”Hymne til friheden”
“...”I mange år troede jeg, at det ville gå over med tiden. At folk ude i verden ville glemme mig. Men efter terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo i februar og de efterfølgende terrormord i København forstod jeg, at det aldrig ville slutte. Og at jeg skal leve med et sikkerhedsproblem resten af livet,” siger Flemming Rose, der trist kunne konstatere, at hans navn var blandt de 11 dødsdømte, da en terrorgruppe med tilknytning til både al-Qaeda og Islamisk Stat lagde en hyldestvideo ud på YouTube efter drabene i Paris og opfordrede ”sande muslimer” til at fortsætte jagten på ”islams fjender”...”
Læs mere

Berlingske: På tiårsdagen for Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten gør Flemming Rose sin stilling klar: Det gælder forsvaret for Vestens værdier

“...Få kan med solidere personlige erfaringer end Flemming Rose skrive, som han gør i den bog, han nu udsender på tiårsdagen for Muhammed-tegningerne: »Det har slået mig, hvor uproblematisk det er for mange mennesker at give afkald på deres frihed. Jeg håber, at mine børnebørn kommer til at vokse op og leve i et frit samfund, hvor den enkelte kan sige, hvad han eller hun tænker, men i lyset af, hvad jeg har været vidne til i de seneste år, er jeg ikke så sikker«.
Som man måske husker fra den langvarige debat om ytringsfriheden, der fulgte, efter at danske muslimers manipulationer og mellemøstliges politiske brug af Muhammed-tegningerne havde stukket en verden i brand, delte den hjemlige verden sig omkring det store MEN.
På den ene side hævdede nogle, at ytringsfriheden under hensyn til injurielovgivning med videre principielt var uindskrænket.
På den anden side sagde andre: Jo, MEN man behøver ikke bruge den, hvis den krænker nogen og skaber ufred.
I »Hymne til friheden« er denne diskussion central, og Flemming Rose argumenterer på et både empirisk, filosofisk og politisk grundlag for, at hvis man giver afkald på ytringsfriheden som individuel rettighed og mener, at den kan begrænses af hensyn til demokratiet, religiøse følelser, nationens overlevelse, fællesskabet eller andet, er der i princippet ingen grænser for, hvor det stopper.
Og, tilføjer han: »Især ikke i et multikulturelt samfund«.
Læs mere

"Information": Boghandleren fra Brønshøj skulle ikke have været dømt..

»Det største problem er, at både politikere og samfundsdebattører har en masse forbehold over for ytringsfriheden, i takt med at vores samfund bliver mere multikulturelle. Mange mener, at den rigtige måde at håndtere mangfoldighed er ved mindre mangfoldighed, når det gælder ytringer. Så jo mere mangfoldigt samfundet bliver, desto flere begrænsninger på ytringerne skal vi have for at opretholde den sociale fred. Det er for mig den centrale vildfarelse. Hvis man hilser et multietnisk og multireligiøst samfund velkomment, så skal man også acceptere, at det selvfølgelig også vil indebære en større mangfoldighed af ytringer. Og når forskellige værdier, trosretninger, holdninger og levemåder mødes i det offentlige rum vil det også engang imellem føre til konfrontationer.«
Læs mere

"Hymne til Friheden" er udkommet

I 10-året for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne gør Flemming Rose status over den debat, som han verden over har haft en central rolle i. Denne lille bog er en engageret hyldest til frihedsrettighederne.
 
For 10 år siden inviterede Flemming Rose danske bladtegnere til at tegne muslimernes profet Muhammed. 12 tegninger blev bragt i Jyllands-Posten. Det satte gang i en debat og nogle begivenheder, som efter terrorangreb i begyndelsen af 2015 på Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris og på et debatmøde og synagogen i København har fået fornyet aktualitet.
Læs mereFlemming Rose